keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Taustatieto Espanjan katukoirista


Kovin helppoa ei ole ajatella, eikä kertoa Espanjan touhuista koirien kanssa. Laitan suoran kopion ....

Koirien hylkääminen Espanjassa – syyt, tavat ja tarhat

Suomessa suuri ongelma on esineellistetty ja alennettu kissa. Kesäkissoja päätyy löytöeläinkoteihin paljon joka vuosi. Suomessa ei kuitenkaan ole koskaan ollut koirienhylkäämiskulttuuria, jossa koiraa pidetään esineenä, jonka voi hylätä kadulle tai koiratarhalle esimerkiksi, kun koira ei olekaan heti tullessaan sisäsiisti tai tuhoaa paikkoja, perhe muuttaa koiravastaiseen asuntoon, perheeseen syntyy vauva, koira kasvaakin arvioitua isommaksi, koiran väri riitelee verhojen kanssa (kyllä, tämä on tositapaus!), tai perhe lähtee lomamatkalle. Syitä ja selityksiä perheenjäsenen hylkäämiseen löytyy yhtä monia kuin hylättyjä koiria. Koirien helppoa hylkäystä saattaa selittää osaltaan sekin, että Espanjassa koiran voi ostaa halvalla eläinkaupasta. Myös pentutehtailu rehottaa. Koirista on tullut kulutustavaraa.

Oma lukunsa ovat metsästykseen käytettävät kauniit ja uskolliset galgot ja podencot, joita pidetään usein puulaatikoissa koko niiden elämän ajan. Kun niistä ei ole enää jostain syystä hyötyä metsästäjälle, niitä ammutaan, hirtetään, poltetaan, heitetään liikkuvasta autosta moottoritielle, potkitaan tai hakataan kuoliaaksi tai näännytetään nälkään jne. Vähänkin hyödyttömien tai vanhojen eläinten kiduttaminen on Espanjassa erittäin yleistä. Jos Googlen kuvahakuun laittaa hakusanaksi galgo, voi itse todeta, mitä koirille Espanjassa tehdään.

Vaikka Espanjassa ollaan eläinten kohtelussa edelleen hyvin barbaarisella tasolla monin paikoin, on maa onnistunut siivoamaan julkisivuaan kulkukoirista ottamalla niitä kiinni vuosien ajan ja toimittamalla niitä kuntien ylläpitämille keskitysleirejä muistuttaville tappotarhoille. Niinpä tavallinen turisti ei nykyään saata esimerkiksi Aurinkorannikolla nähdä yhtäkään kulkukoiraa. Koirien nopea toimitus tarhoille on johtanut siihen, että varsinaisia kadulla koko elämänsä eläneitä katukoiria ei Espanjassa ole enää juurikaan. Nyt valtaosa kaduilta löytyvistä, hylätyistä koirista on heitetty ulos suoraan perheistä esimerkiksi jollakin edellä mainitulla verukkeella. (tämä teksti on espanjankatukoirat.com sivuilta) ja vastaavia löytyy netistä pilvin pimein. )

Suomessakin on muutama hyväntekeväisyysjärjestö, jotka tuo koiria Suomeen ja myös levittävät tietoutta koirien asemasta Espanjassa. Eihän yhden koiran pelastaminen tätä ongelmaa tosiaankaan poista, mutta tiedon levitys ja näiden kulkukoirien kastrointi vähentävät ongelmaa jossain määrin. Asenteiden muuttuminen vie todella paljon aikaa ja vaivaa. En kuvittele pelastavani maailmaa, enkä parantavani espanjalaista koirien kohtelua, vaan pelastan (toivottavasti) vain yhden koiran, joka todennäköisesti vajavaisine jalkoineen olisi saanut julman kohtalon kotimaassaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti